Home | Nieuws | Bloomberg: rente ECB zal pieken op 4 procent

Bloomberg: rente ECB zal pieken op 4 procent

De Europese Centrale Bank zal de beleidsrente laten pieken op 4 procent. Dat verwachten analisten in een enquête van persbureau Bloomberg. Zij denken dat de inflatie minder hard zal dalen dan voorheen werd geschat.

Doordat op dit moment wordt verwacht dat de inflatie hoog zal blijven, hebben de analisten geschat dat de verhoging van de rente naar 4 procent het toppunt zal zijn. Voor de komende paar jaar denken de economen dat de inflatie boven de doelstelling van de ECB zal blijven staan.

Desondanks wordt verwacht dat de economie de komende jaren zal groeien en dus geen ‘harde landing’ zal maken. De verwachting is dat in het tweede kwartaal van 2024 de rente weer verlaagd zal worden. Eind 2024 zou de beleidsrente dan uitkomen op 3,25 procent en tegen het einde van 2025 moet deze op 2,50 procent komen te staan.

Er verschijnt ondertussen al enige weerstand tegen het beleid van de ECB. De president van de Griekse centrale bank, Yannis Stournaras, heeft in een interview gezegd dat de eerstvolgende renteverhoging in juli ter discussie moet komen te staan. Ook de Italiaanse premier Giorgia Meloni maakt zich er openlijk druk over. Beiden betwijfelen de noodzaak van verdere renteverhogingen en benadrukken de mogelijke schade ervan.

Lees hier meer: https://fd.nl/financiele-markten/1482836/ecb-zal-rente-laten-pieken-op-4

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie