Home | Nieuws | ECB-hoofdeconoom Philip Lane: “Nog behoorlijk ver van inflatiedoelstelling”

ECB-hoofdeconoom Philip Lane: “Nog behoorlijk ver van inflatiedoelstelling”

De ECB zal terughoudend zijn in het verlagen van de rente, zegt hoofdeconoom Philip Lane. Het behalen van inflatiedoelstellingen is de belangrijkste factor die meeweegt in de beslissing. In 2025 zal de inflatie op 2 procent moeten uitkomen. Dat moment is nog ver weg en dus hoopt hij in 2024 al het vertrouwen te hebben om de rente te gaan verlagen.

In gesprek met het Financieele Dagblad licht Lane toe hoe het plan van aanpak van de ECB er op dit moment uit ziet. “Omdat de inflatie hoog is, proberen we rentevoeten vast te stellen die aanzienlijk boven de neutrale rente liggen. We zullen de rente zolang als nodig is hoog houden. Als er voldoende grote of persistente inflatieschokken zijn, moeten we ervoor openstaan om meer te doen. Wij denken dat inflatie in 2025 op 2% uitkomt. Alleen als we er voldoende van overtuigd zijn dat we die doelstelling gaan halen, kunnen we het beleid normaliseren.”

Men kijkt echter liever al naar 2024 en of er mogelijkheden in het voorjaar zijn. Lane kan zich daar in vinden, maar geeft aan dat voorzichtigheid gewenst is. “We zijn behoorlijk ver van 2025 vandaan. Ik persoonlijk zal meer informatie nodig hebben over de loonafspraken in 2024 en in veel landen moeten we daarvoor tot de lente wachten. Dus het duurt nog wel even voordat we er voldoende op kunnen vertrouwen dat de weg naar 2% is ingezet.”

Lees het volledige interview: https://fd.nl/financiele-markten/1492452/ecb-hoofdeconoom-philip-lane-het-is-mijn-persoonlijke-plicht-te-leren-van-deze-episode

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie