Home | Nieuws | ECB bewandelt eigen pad en laat Fed achter zich.

ECB bewandelt eigen pad en laat Fed achter zich.

In 2024 zou er wel eens een opmerkelijke verschuiving kunnen plaatsvinden in de gebruikelijke dynamiek tussen de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve (Fed), waarbij de ECB mogelijk eerder dan de Fed de rentetarieven verlaagt, volgens Edin Mujagic. Gewoonlijk volgt de ECB de koers van de Fed in het monetaire beleid, maar deze keer lijkt het omgekeerd te kunnen zijn. 

Recente signalen wijzen op een verandering in de verwachtingen van beleggers. Ondanks de herhaalde beloften van centrale banken, waaronder de Fed, dat de rentetarieven stabiel zullen blijven, anticiperen beleggers nu op een mogelijke verlaging. De gewijzigde verwachtingen worden toegeschreven aan uitspraken van Fed-lid Christopher Waller, voorheen beschouwd als een monetaire havik, die nu suggereert dat de rente kan worden verlaagd als de inflatie blijft dalen. 

In tegenstelling tot de gebruikelijke gang van zaken, lijkt de ECB dit keer eerder stappen te ondernemen. Beleggers speculeren dat de zwakke economische groei en dalende inflatie in de eurozone de ECB zullen aanzetten tot een renteverlaging vóór de Fed. Hoewel de vergaderingen in januari waarschijnlijk te vroeg komen voor een rentewijziging, verwacht men tegen maart mogelijk een koerswijziging bij de ECB, voorafgaand aan de vergadering van de Fed eind maart. 

Als deze voorspelling uitkomt, zou het een ongebruikelijke omkering zijn, waarbij de ECB de leiding neemt in de volgende monetaire beweging, in plaats van de traditionele rol van de Fed te volgen. 

 

Lees meer: https://www.iexprofs.nl/Column/786119/ECB/De-ECB-zal-de-Fed-niet-meer-volgen.aspx?utm_source=intern&utm_campaign=artikelen_home

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie