Duitse huishoudens geven minder uit wat leidt tot recessie
De Duitse economie is in een recessie terechtgekomen. De grootste Europese economie kromp twee kwartalen achter elkaar. Dit komt vooral door huishoudens die minder geld uitgeven.
De inflatie in Duitsland blijft een economische uitdaging, volgens het Duitse statistiekbureau Destatis. Hoewel de jaarlijkse inflatie is afgenomen, was deze in april nog steeds 7,2 procent hoger dan een jaar eerder.
Ondanks dat de lonen van Duitse werknemers in het eerste kwartaal met 5,7 procent zijn gestegen, hebben huishoudens minder uitgegeven. Er werd minder besteed aan voedsel, drank, kleding, schoenen en meubels.
Ook de verkoop van auto’s nam af, deels door de vermindering van subsidies voor elektrische auto’s. Dit resulteerde in een krimp van het bruto binnenlands product (bbp) met 0,3 procent in het eerste kwartaal van 2023, na een krimp van 0,5 procent in het voorgaande kwartaal.
Daarentegen namen de investeringen in de bouw toe in het eerste kwartaal van 2023, met een stijging van 3,9 procent, voornamelijk als gevolg van het milde weer in Duitsland. Ook de buitenlandse handel in kunststof en metaal verliep positief.
Economen hadden deze krimp al voorspeld en verwachten geen echte economische crisis. Ondanks de hoge inflatie en de energievoorzieningsproblemen groeide de Duitse economie vorig jaar nog met 1,9 procent.
Lees meer: https://www.nu.nl/economie/6265074/duitse-huishoudens-geven-minder-uit-wat-leidt-tot-recessie.html