Home | Nieuws | Donkere wolken boven vakantiehuizenmarkt: ‘2023 jaar van de waarheid’

Donkere wolken boven vakantiehuizenmarkt: ‘2023 jaar van de waarheid’

De prijs van Nederlandse vakantiehuizen daalt, meldt makelaarsorganisatie NVM. De prijs per vierkante meter is gemiddeld al honderden euro’s afgenomen. Makelaars wijten de daling aan het huidig economisch klimaat en vooral de forse belastingverhogingen voor eigenaren van een vakantiewoning.

Het aantal verkochte vakantiehuizen daalde afgelopen jaar met 7% vergeleken met 2021. Gemiddeld werd €223.000 per huis betaald. NVM houdt rekening met een verdere daling vanwege de toename in aanbod en afname in animo onder kopers. Makelaars denken dat mensen die tijdens de coronapandemie impulsief een huisje kochten, nu sneller geneigd zijn het in de verkoop te zetten.

“We zien een oplopend aanbod”, zegt Rieks van den Berg, bestuurslid van vakgroep Wonen bij de NVM. “Onder het oppervlak broeit er echt wat. Het jaar 2023 zou wel eens het jaar van de waarheid kunnen worden.” Met name de grote belastingverhogingen van kabinet Rutte zijn hierop van invloed volgens Van den Berg. “Dat heeft effect op eigenaren en potentiële kopers van recreatiewoningen. Het ene wolkje aan de lucht kan daardoor zomaar uitgroeien tot een dikker wolkendek.”

Lees hier meer: https://www.telegraaf.nl/financieel/184050666/kooplust-vakantiewoningen-vergaat-door-hogere-taks

Deel dit artikel met andere: