Home | Nieuws | DNB voorspelt terugval economische groei, inflatie blijft hardnekkig

DNB voorspelt terugval economische groei, inflatie blijft hardnekkig

De Nederlandse economie zal dit jaar slechts met 0,8% groeien, flink minder dan de 4,5% groei van 2022. De inflatie zal mede door deze afvlakking van de economie afnemen, maar met 4,2% nog steeds ‘te hoog’ blijven. De bank vindt het zorgwekkender dat de onderliggende kerninflatie, waarin prijsstijgingen van voeding en energie niet zijn meegenomen, dit jaar stijgt naar 6,8%.

Over de komende jaren zal de inflatie blijven afnemen, al is het met kleine stappen. Na de voorspelde 4,2% van 2023, zal de inflatie volgens DNB in 2024 op 3,7% liggen en in 2025 op 2,8%. De kerninflatie ligt in 2023 dus hoger, maar zal vanaf 2024 ongeveer op gelijke hoogte uitkomen als de totale inflatie.

Door de inflatie zal de economie verder afgeremd worden. Koopkracht zal afnemen en bovendien zal de rente van de ECB nog een tijd rond de 5% liggen. Anderzijds wordt verwacht dat het afkoelen van de economie weer gunstig zal werken op de totale inflatie. Het verlies in koopkracht zal eveneens doorwerken op de huizenprijzen. DNB voorspelt dat in 2025 de gemiddelde verkoopsom met 10% gedaald zal zijn, om vervolgens weer langzaam omhoog te kruipen.

Lees hier meer: https://www.dnb.nl/algemeen-nieuws/persbericht-2023/economische-groei-valt-terug-inflatie-hardnekkig/

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie