Home | Nieuws | Datalekken in de financiële dienstverlening verminderd in 2022

Datalekken in de financiële dienstverlening verminderd in 2022

Het aantal meldingen van datalekken is in 2022 met 29 procent gedaald ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit cijfers van de Datalekkenrapportage 2022 van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Afgelopen jaar zijn er 21.000 meldingen gemaakt van datalekken, waarvan 9 procent afkomstig was uit de financiële dienstverlening. Van deze datalekken omvatte het overgrote deel foutieve toevoegingen van persoonsgegevens aan dossiers of databestanden. Daarnaast zag de AP een forse stijging in het aantal meldingen waarbij medewerkers te brede autorisatie hadden gekregen. Als gevolg van dit type datalek hebben werknemers inzage in persoonsgegevens die ze niet nodig hebben voor hun eigen werkzaamheden.

De meldingen van cyberaanvallen in de financiële sector kwamen uit op een totaal van 144, acht procent van het totaal over alle sectoren. Volgens de AP ging het hierbij steeds vaker om ‘dubbele afpersing’. Hiermee wordt bedoeld dat hackers data gijzelen en dreigen deze te publiceren of door te verkopen. Het betalen van losgeld biedt hierin geen veilige oplossing, aangezien het geen zekerheid levert op veiligstelling van de data.

Lees hier meer: https://www.vvponline.nl/nieuws/minder-meldingen-datalekken-financiele-dienstverlening

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie