Home | Nieuws | Consumenten houden hand op de knip, maar licht herstel in het vooruitzicht

Consumenten houden hand op de knip, maar licht herstel in het vooruitzicht

Consumenten zijn nog steeds voorzichtig in hun bestedingen, blijkt uit een analyse van transactiedata door ING Research. De waarde van het totaal aantal transacties is bijna exact hetzelfde gebleven ten opzichte van het vorige kwartaal. In een vooruitblik wordt geschetst dat de consumptie weer iets zal aantrekken.

De stabilisatie in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal is een combinatie van stijgende online uitgaven en duidelijk dalende uitgaven die offline worden gedaan. Lagere omzet werd vooral genoteerd in de non-foodhandel en de diensten. Voornamelijk elektronicawinkels en bouwmarkten, woon- en tuinwinkels kenden de grootste dalingen in omzet.

Transactiecijfers kunnen gebruikt worden als indicatie voor hoe de vrije consumptie zich ontwikkelt. Deze recente cijfers wijzen op een lichte daling van de vrije uitgaven in het derde kwartaal, maar het vooruitzicht zou juist goed moeten zijn. Zo stijgen lonen nu harder dan prijzen, vertoont de huizenmarkt tekenen van herstel en de koopkracht voor 2024 geeft eveneens een positief beeld. ING Research verwacht daarom dat de consumptie vanaf het vierde kwartaal zal gaan stijgen.

 

Lees hier meer: https://theasset.nl/deze-week/consument-nog-steeds-voorzichtig-herstel-lijkt-in-de-maak/

Deel dit artikel met andere: