Home | Nieuws | ChatGPT kan prijsbewegingen van aandelen beter voorspellen

ChatGPT kan prijsbewegingen van aandelen beter voorspellen

Onderzoekers van de Universiteit van Florida hebben een aanzienlijke correlatie ontdekt tussen ChatGPT’s beoordeling van krantenkoppen, en de daaropvolgende dagelijkse rendementen van de onderzochte aandelen.

De onderzoekers gebruikten ChatGPT om aan te geven of een bepaalde krantenkop goed, slecht of irrelevant nieuws bevatte voor de aandelenkoersen van bedrijven.  De studie toont een positieve correlatie tussen de sentimentsanalyse van ChatGPT, en de daaropvolgende dagelijkse rendementen op de aandelenmarkt.

‘Onze resultaten suggereren dat het gebruik van ChatGPT in beleggingsproces nauwkeurigere prijsvoorspellingen kan opleveren dan de gebruikelijke software die sentiment analyseert. Dit kan de prestaties van kwantitatieve handelsstrategieën verbeteren’, aldus Alejandro Lopez-Lira en Yuehua Tang, beide assistant professor in finance aan de Universiteit van Florida, en auteurs van het onderzoek Can ChatGPT Forecast Stock Price Movements? Return Predictability and Large Language Models.

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie