Home | Nieuws | Centraal Planbureau verwacht dat milde recessie ‘van korte duur is’

Centraal Planbureau verwacht dat milde recessie ‘van korte duur is’

Hoewel de Nederlandse economie licht is gekrompen in het eerste halfjaar, verwacht het Centraal Planbureau (CPB) dat het herstel dit najaar alweer zal beginnen. De inflatie is aan het afnemen en hogere lonen moeten de stijgende prijzen gaan compenseren. De groei over het geheel van 2023 zou op 0,7 procent uit moeten komen.

Deze voorspelling blijkt uit de economische ramingen in de MEV, de Macro Economische Verkenning 2024 van het CPB. Voor 2024 wordt zelfs een groei van 1,5 procent verwacht. “Met twee kwartalen van economische krimp op rij is er technisch gesproken sprake van een milde recessie. De verwachting is echter dat deze milde recessie van korte duur is”

Normaliter staat in het rapport een economische analyse, maar deze bleef dit jaar uit. Ditmaal zijn alleen de gevolgen van het koopkrachtpakket van het demissionaire kabinet doorgerekend. Daaruit komt dus naar voren dat de economie als het ware in een tussenfase zit. De druk op investeringen van ondernemers is nog hoog. Ook groeit de export nog niet zo hard als doorgaans in een tussenfase het geval is.

Het opvallende aan de milde recessie is het uitblijven van oplopende werkloosheid. Het CPB verwacht dat de werkloosheid in 2024 op 4 procent uitkomt en dat is niet veel hoger dan in 2023. Wel wordt voorspeld dat het aantal faillissementen zal gaan toenemen.

Lees hier meer: https://www.telegraaf.nl/financieel/1378730979/economie-krabbelt-snel-op-herstel-gloort-na-milde-recessie

Deel dit artikel met andere: