Home | Nieuws | Box 3-stelsel vertoont gebreken

Box 3-stelsel vertoont gebreken

Het box 3-stelsel vertoont gebreken in zijn huidige vorm. Staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij heeft twee jaar gewerkt aan de herziening van de vermogensrendementsheffing, maar de uitvoering blijkt lastig. Volgens hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars is het “op ficties gebaseerd.”

Het nieuwe voorstel legt een zware last op de systemen, waardoor volledige implementatie in 2027 onwaarschijnlijk lijkt. Voor belastingbetalers wordt het nieuwe stelsel naar verwachting “te complex,” aldus Van Rij.

Het huidige stelsel heeft twee varianten: vermogensaanwas wordt belast ongeacht of er winst is behaald, terwijl vermogenswinstbelasting alleen belast wordt bij daadwerkelijke verkoop. Dit leidt tot complexiteit, volgens Kavelaars.

Het gaat om belasting van inkomen in box 3, zoals inkomen uit vermogen. Het oude systeem werd onrechtmatig verklaard, wat resulteerde in een overbruggingswet. Uiteindelijk wil Van Rij een systeem waarin werkelijk rendement wordt belast.

De beoogde deadline voor het nieuwe stelsel in 2027 lijkt onhaalbaar en momenteel wordt ook tegen het huidige systeem geprocedeerd. Dit zorgt voor extra complicaties. Het is waarschijnlijk dat de beslissing wordt uitgesteld naar een volgend kabinet.

Lees het volledige artikel: https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10545210/box-3-stelsel-piept-en-kraakt

Deel dit artikel met andere: