Home | Nieuws | Blijven opkomende markten een ‘eeuwige belofte’?

Blijven opkomende markten een ‘eeuwige belofte’?

Opkomende markten staan volgens experts al jaren op het punt om sterke rendementen te noteren, maar daar is tot op heden nog niet veel van terecht gekomen. Het zorgt ervoor dat aandelen in opkomende markten nog steeds maar een klein deel van de portefeuilles van vermogensbeheerders uitmaakt.

Tijdens een paneldiscussie op het door Financial Investigator georganiseerde seminar ‘Beleggen in China & Emerging Markets’ werd ingegaan op de huidige staat van opkomende markten. Gevraagd naar advies over de allocatie van aandelen, zei Martijn Rozenmuller, CEO van VanEck: “puur persoonlijk zou ik kiezen voor een allocatie van ongeveer 5 procent.” Daar kon Ramon Tol, Fund Manager Equities bij Blue Sky Group, zich deels in vinden. Hij zei zelf dat de allocatie van opkomende markten tien jaar lang relatief groot was bij zijn klanten. “De diversificatie die het biedt speelt in deze beslissing ook mee. Maar wat momenteel vooral voor EM pleit, zijn waarderingen en de growth differential tussen ontwikkelde en opkomende markten.”

Er is volgens Tol een sterke correlatie tussen ontwikkelde en opkomende markten met betrekking tot de groeiverschillen. “Dit is positief voor de relatieve performance van EM in vergelijking met ontwikkelde markten. Dat pleit misschien nog wel sterker voor een aandelenallocatie naar EM dan het argument van diversificatie.” Dus is een allocatie van 10 procent eigenlijk nog aan de lage kant? Volgens Tom Niemans, Manager Selection bij Goldman Sachs Asset Management, is dat wel het geval. “Zet je dat af tegen het gegeven dat opkomende landen, kijkend naar GDP, goed zijn voor 50% van het mondiale GDP, dan is het huidige gemiddelde aandeel van EM in de aandelenportefeuille eigenlijk vrij beperkt.”

Lees hier de volledige paneldiscussie: https://www.financialinvestigator.nl/nl/nieuws-detailpagina/2023/09/20/Paneldiscussie-Beleggingskansen-in-Emerging-Markets

Deel dit artikel met andere: