Home | Nieuws | Bij Bedrag ineens is juiste keuzebegeleiding essentieel: NN

Bij Bedrag ineens is juiste keuzebegeleiding essentieel: NN

Mensen met een inkomen ruim onder modaal kiezen minder vaak voor een bedrag ineens op hun pensioenleeftijd. Ze lijken zelf de bewuste keuze te maken om risico’s voor hun pensioen te beperken. Dat blijkt uit de nieuwste Bedrag Ineens Barometer van Nationale-Nederlanden.

 

Van werkend Nederland met een inkomen ruim onder modaal geeft 50% aan dat ze waarschijnlijk niet voor het bedrag ineens zouden kiezen op hun pensioenleeftijd. De belangrijkste reden om het niet te doen? De maandelijkse uitkering wordt lager, in sommige gevallen té laag. Twee derde van de mensen met een inkomen ruim onder modaal vindt dit gevolg van bedrag ineens een risico.

Lagere inkomens ondervinden meer nadelen

Volgens het Nibud ondervinden mensen met lagere inkomens nadelen als ze kiezen voor bedrag ineens; het heeft invloed op de toeslagen die uitgekeerd worden. Gerard van Rooijen, directeur pensioen bij Nationale-Nederlanden: “Je kunt je met deze uitkomsten afvragen of mensen met een inkomen ruim onder modaal wel voldoende worden begeleid in de keuzes die ze hebben, en de gevolgen hiervan duidelijk genoeg worden uitgelegd.”

Keuzebegeleiding

“Voorwaarde om een goede beslissing te maken is het bieden van de juiste keuzebegeleiding”, zegt Van Rooijen. “Vaststaat dat de meeste mensen bij het maken van een dergelijke financiële keuze advies willen hebben van een (onafhankelijke) adviseur, partner of pensioenuitvoerder. Deze kan helpen door bijvoorbeeld de gevolgen voor de verwachte uitkering te laten zien als iemand kiest voor bedrag ineens. Hierin samen optrekken met de adviseur en werkgever is essentieel om de keuzebegeleiding te laten slagen. En uiteindelijk maakt bijna iedereen zelf de keuze, namelijk 98%. Het geeft vertrouwen om te zien dat sinds onze eerste barometer in 2021 de kennis rondom het pensioenakkoord en bedrag ineens gestegen is. In 2021 gaf 22% aan niets te hebben gehoord of gelezen. Dat is nu nog maar 11%. Daarentegen stijgt de interesse in bedrag ineens nauwelijks. Hieruit blijkt dat bekend nog niet bemind maakt.”

Deel dit artikel met andere: