Home | Nieuws | Beleggers in groene energie hopen op terugval van obligatierentes

Beleggers in groene energie hopen op terugval van obligatierentes

De aandelenkoersen van groene-energiebedrijven bevinden zich al twee jaar lang in ruw vaarwater. Hard opgelopen rentes maken financiering duur, grote projecten hebben te maken met onzekerheden en tegenvallers, en subsidies in de VS staan op losse schroeven. Volgens experts zijn de waarderingen nu zeer aantrekkelijk geworden, maar van een omslag is nog geen sprake.

Obligatierentes stegen de afgelopen twee jaar sterk en volgens Michel Wiskirski, specialist in de energietransitie bij vermogensbeheerder Carmignac, is dat de belangrijkste reden voor de teleurstellende koersen van groene-energiebedrijven. Toekomstige winsten worden namelijk tegen een hogere rentevoet verdisconteerd en dat drukt waarderingen.

Wanneer het aankomt op tegenvallers in de sector, bevinden wind- en zonne-energie zich in verschillende scenario’s. Zo heeft de windenergie-sector te maken met technische problemen en afwaarderingen door gestegen rentes, problemen in de toeleveringsketen en onzekerheden rond Amerikaanse subsidies. Bedrijven actief in zonne-energie kampen vooral met een afname van de vraag. Anderzijds lijkt het erop dat zij kunnen gaan profiteren van teruggevallen materiaalkosten, waardoor de winstgevendheid verbetert.

Het kantelpunt lijkt nabij te komen, maar voor een wederopstanding van de groene-energiesector is nog een laatste zetje nodig. “De waarderingen waren nog nooit zo laag en ik zie de toekomst heel positief in,” vertelt Wiskirski. “Een terugval van de obligatierentes zou de koersen enorm kunnen helpen. Belangrijk is ook dat er meer duidelijkheid komt over de aangestipte kwesties.”

Lees hier meer: https://www.telegraaf.nl/financieel/1661542361/groene-energie-brengt-beleggers-weinig-warmte

Deel dit artikel met andere: