Home | Nieuws | Belastingaangifte en cryptovermogen: verplichtingen, risico's en meevallers

Belastingaangifte en cryptovermogen: verplichtingen, risico’s en meevallers

De Belastingdienst gaat vanaf 2025 nauwer toezien op het aangeven van cryptovermogen bij belastingaangiften. Momenteel zijn bitcoins en andere cryptomunten nog niet direct zichtbaar voor de Belastingdienst omdat cryptoplatforms de saldo’s niet doorgeven. Dit geldt ook voor NFT’s, digitale unieke verzamelobjecten.  

Veel bezitters van crypto’s en NFT’s vergeten hun bezittingen onbewust aan te geven bij de belastingaangifte, vooral jongeren die opeens veel meer waard worden. Het is echter verplicht om cryptovermogen aan te geven, en vanaf 2025 moeten cryptoplatforms deze informatie ook doorgeven aan de fiscus. 

Als je verzuimt je cryptovermogen aan te geven en dit later toch doet, loop je het risico op boetes en het betalen van achterstallige belastingen. Marco Bik van Jongbloed Fiscaal Juristen adviseert om alsnog aangifte te doen, zelfs over eerdere jaren, om mogelijke boetes te voorkomen. Het kan echter lastig zijn om vermogensbelasting te betalen als je weinig liquide middelen hebt, vooral als je als tiener veel crypto’s bezit. In geval van moedwillige verzwijging van cryptovermogen moet je niet alleen achterstallige belastingen betalen, maar ook boetes. 

Een meevaller bij de belastingaangifte is dat je niet de huidige waarde van bitcoins hoeft op te geven, maar de waarde van 1 januari 2023 om middernacht. Dit is bijna vier keer minder dan de huidige recordwaarde. Let op: de waarde wordt niet bepaald door een algemene koers, maar door de specifieke waarde op je eigen cryptoplatform. 

Lees meer: https://www.nu.nl/economie/6304268/bitcoinfortuin-is-nu-nog-onzichtbaar-voor-fiscus-maar-verzwijgen-is-gevaarlijk.html

 

Deel dit artikel met andere: