Home | Nieuws | Behoefte aan geld reden om te stoppen met beleggen

Behoefte aan geld reden om te stoppen met beleggen

Een kwart van de mensen die in de afgelopen vijf jaar zijn gestopt met beleggen, geeft aan dat ze het geld nodig hadden. Ruim 40% van die gestopte beleggers belegden korter dan vijf jaar. Een groot deel van de beleggers belegt voornamelijk zelfstandig. Dat blijkt uit de ‘Consumentenmonitor Beleggers’ van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de beleggers voornamelijk zelfstandig belegt, ‘execution only’. Als reden hiervoor noemen ze het vaakst dat ze zelf hun beleggingen willen beheren. Ruim 4 op de 10 zelfstandig beleggers geven aan het leuk of een uitdaging te vinden om het zelf te doen. Een andere belangrijke reden die wordt aangegeven is dat de kosten lager zijn. Ook wordt genoemd dat er genoeg kennis en/of ervaring aanwezig is en dat het beleggingsplatform gebruiksvriendelijk is. Ongeveer 3 op de 10 beleggers beleggen via vermogensbeheer en een klein deel (4%) doet dit via een financieel adviseur. De vaakst genoemde beleggingsdoelen zijn: ‘om mijn vermogen te behouden of te laten groeien’ en ‘om mijn pensioen of inkomen aan te vullen en/of om eerder te stoppen met werken’.

Stoppen met beleggen door stress en behoefte aan geld

Ruim 4 op de 10 mensen die in de afgelopen vijf jaar stopten met beleggen, belegden korter dan vijf jaar. Als reden werd het vaakst genoemd dat men het geld nodig had en dat beleggen veel stress gaf. Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim de helft van de zelfstandige beleggers wekelijks of vaker naar de waarde van hun beleggingen kijkt. Zelfstandig beleggers kijken vaker naar de waarde van hun beleggingen dan beleggers die beleggen via vermogensbeheer.

Deel dit artikel met andere: