Home | Nieuws | Arbeidsmarkten bevinden zich op een ‘kritiek keerpunt’

Arbeidsmarkten bevinden zich op een ‘kritiek keerpunt’

De wereldwijde arbeidsmarkten staan op een kritiek keerpunt, volgens nieuw onderzoek van PGIM, de vermogensbeheerder van Prudential Financial. Belangrijke structurele veranderingen, zoals vergrijzing, technologische ontwikkelingen en weerstand tegen globalisering, zullen leiden tot tekorten aan arbeidskrachten, inflatie en tegenwind voor economische groei.

Het rapport van PGIM identificeert vier krachten die deze veranderingen aansturen. Allereerst speelt demografie een grote rol, met de “dubbele vergrijzing” die een remmende invloed heeft op ondernemerschap en innovatie. Daarnaast is er een structurele discrepantie tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, versterkt door technologie en reshoring van bedrijfsactiviteiten.

Ook de opkomst van AI zal de automatisering beïnvloeden, vooral in dienstverlenende sectoren, maar dit zal niet direct op grote schaal plaatsvinden zoals sommige krantenkoppen suggereren. Tot slot heeft globalisering ook invloed op arbeidspatronen, met verschuivingen in migratie, reshoring en onderhandelingsmacht van arbeidskrachten.

Taimur Hyat, Chief Operating Officer van PGIM, benadrukt dat technologie en trends zoals reshoring zorgen voor discrepanties tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Bedrijven moeten daarom zorgvuldig overwegen waar ze talent en expertise kunnen vinden om hun groei te ondersteunen bij het nemen van investeringsbeslissingen voor de lange termijn.

 

Lees hier meer: https://theasset.nl/research/kritiek-keerpunt/

Deel dit artikel met andere: