Andy Langenkamp: Geopolitiek zet centrale banken opzij?
Centrale banken stuwden jarenlang economieën, maar lijken nu overschaduwd door geopolitiek. Volgens Gillian Tett van de Financial Times verliezen centrale banken hun leidende rol aan geopolitieke ontwikkelingen, zoals verstoringen in productieketens door spanningen en het begrotingsbeleid van overheden.
De vooruitzichten wijzen op intensiverende rivaliteit tussen Beijing en Washington, met meer ontkoppeling, blokvorming en deglobalisering. Dit gaat gepaard met toenemende militaire spanningen, onenigheid over het internationale systeem en conflicten over grensoverschrijdende problemen. Tegelijkertijd worstelen grote economieën met overheidsfinanciën.
Een verslechterende geopolitiek, ondermijning van globalisering en diversificatie van aanvoerketens kunnen inflatiedruk veroorzaken. Dit wordt versterkt door aanhoudende overheidstekorten, waarbij centrale banken terughoudend zijn om de teugels strakker aan te trekken uit angst voor gevolgen op de overheidsfinanciën.
De olieprijs kan een geopolitieke basis krijgen, maar prijzen boven $100 lijken onwaarschijnlijk en zouden de wereldeconomie schaden. De euro kan profiteren van wantrouwen jegens de VS en China, maar is gevoelig voor toenemend protectionisme en risico’s voor energiezekerheid.
Aandelen staan onder druk door geopolitiek, strakker monetair beleid en stijgende langetermijnrentes. Obligaties lijken hierdoor aantrekkelijker. Politici zouden grote bedrijven kunnen zien als potentiële financiële bronnen, gezien hun recordwinsten en hun grotere aandeel in het bnp van grote economieën.