Home | Nieuws | Allianz: ‘Nederlands pensioenstelsel na Deense beste van de wereld’

Allianz: ‘Nederlands pensioenstelsel na Deense beste van de wereld’

Het Nederlandse pensioenstelsel behoort tot de beste ter wereld; eigenlijk scoort alleen het Deense stelsel iets beter. Dat concludeert Allianz in de tweede editie van zijn Global Pension Report uitgebracht, dat 75 pensioensystemen van over de hele wereld analyseert met behulp van de eigen Allianz Pension Index (API).

De index bestaat uit drie pijlers: analyse van de demografische en fiscale basisvoorwaarden en bepaling van de houdbaarheid (bijvoorbeeld financiering en bijdrageperiodes) en toereikendheid (bijvoorbeeld mate van spreiding en pensioenniveau) van het pensioenstelsel.

Pensioenakkoord

Volgens Allianz vertoont het Nederlandse stelsel een bijna perfecte combinatie van PAYG (omslagstelsel) en kapitaalfinanciering. Maar zelfs Nederland is niet vrij van uitdagingen, nu de demografische vooruitzichten somberder worden. De afhankelijkheidsratio van ouderen zal in 2050 stijgen naar 46,2% en de dekking van de tweede pijler, met name onder jongere mensen, neemt af. Ook kunnen er enkele effecten zijn van het Nederlandse pensioenakkoord, dat dit jaar wordt verwacht. Van buitenaf bekeken zouden vrijwel alle andere landen echter blij zijn met dit soort ‘pensioenproblemen’.

Deel dit artikel met andere: