AFM waarschuwt voor zelflerende handelsalgoritmes
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft gewaarschuwd voor mogelijke gevaren van zelflerende handelsalgoritmes die ongeoorloofd kunnen samenwerken. Hoewel dit momenteel nog een theoretisch probleem is dat alleen in simulaties is voorgekomen, benadrukt de AFM dat marktpartijen rekening moeten houden met de mogelijkheid dat dit in de toekomst kan gebeuren. De toezichthouder roept daarom op tot een beheerste inzet van zelflerende algoritmes.
De kapitaalmarkt heeft als belangrijkste functie efficiënte prijsvorming, die afhankelijk is van voldoende liquiditeit. Marketmakers spelen een cruciale rol door te zorgen voor bied- en laatprijzen waar tegen gehandeld kan worden. Deze gespecialiseerde handelaren, bijvoorbeeld flitshandelaren zoals Flow Traders, maken gebruik van geavanceerde technologieën, waaronder handelsalgoritmes, om razendsnel posities in te nemen.
Hoewel flitshandelaren als Flow Traders bekend staan om het gebruik van handelsalgoritmes, maken ook andere marktpartijen steeds vaker gebruik van deze technologie. Op de Amsterdamse beurs wordt inmiddels zo’n 70% van de aandelenhandel uitgevoerd door algoritmes, die op basis van honderden datapunten bied- en laatprijzen selecteren, evenals de grootte en timing van orders.
De marktpartijen beweren dat handelsalgoritmes zorgen voor een efficiëntere liquiditeit en daarmee voor meer efficiënte kapitaalmarkten. De AFM betwijfelt echter of hiervoor voldoende bewijs is en wijst erop dat de liquiditeit op Europese markten onder druk lijkt te staan. Daarnaast benadrukt de toezichthouder de gevaren van algoritmes, aangezien de gevolgen groot kunnen zijn als deze uit de hand lopen.
Collusie, ongeoorloofde samenwerking, vormt hierbij een specifiek risico, waarbij zelflerende algoritmes de mogelijkheid hebben om samen te werken om de gezamenlijke winst te maximaliseren of de markt op andere manieren te manipuleren, wat kan leiden tot (te) hoge koersen. Het is belangrijk op te merken dat bepaalde randvoorwaarden op de kapitaalmarkten aanwezig zijn die deze collusie vergemakkelijken, waaronder een groot aantal transacties, transparantie in de markt en een beperkt aantal spelers die actief zijn. Op de Amsterdamse beurs wordt bijvoorbeeld 90% van de orders ingelegd door slechts tien spelers.
Lees hier meer: https://fd.nl/financiele-markten/1495620/afm-roept-op-tot-beheerste-inzet-van-zelflerende-handelsalgoritmes