Home | Nieuws | AFM pleit voor integrale Europese toezichtaanpak

AFM pleit voor integrale Europese toezichtaanpak

Huidige ontwikkelingen binnen de Europese kapitaalmarkten vragen in toenemende mate om een integrale, Europese toezichtaanpak. Dat bepleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in haar tweede editie van het rapport ‘State of the Capital Markets’.

De toezichterhouder noemt drie redenen waarom een integrale aanpak gewenst is. Allereerst zijn de aandelenmarkten het domein geworden van snelle internationale algoritmische handel. Daarnaast groeit bedrijfsfinanciering via de Europese obligatiemarkten, alhoewel de afhankelijkheid van banken nog steeds sterk is. Ten slotte kan de volatiliteit op de Europese energiemarkt zomaar weer de kop op steken.

Hanzo van Beusekom, bestuurslid van de AFM, legt uit: “Een gecentraliseerde EU-set aan kapitaalmarktendata staat hoog op onze agenda. Hiermee spoor je bijvoorbeeld eerder potentiële financiële risico’s en grensoverschrijdend marktmisbruik op. De meeste spelers op de Europese kapitaalmarkten zijn immers internationaal actief. Daarnaast blijft een nationale set aan kwalitatief goede data, zoals weergegeven in ons rapport, uiteraard noodzakelijk om ons data-gedreven toezicht op de Nederlandse kapitaalmarkten scherp te houden en te verbeteren.”

Lees hier meer: https://www.financialinvestigator.nl/nl/nieuws-detailpagina/2023/10/20/AFM-pleit-voor-Europese-set-aan-kapitaalmarktendata

Deel dit artikel met andere: