Home | Nieuws | ABP herziet beleggingsbeleid: Miljardeninjectie in Nederland en duurzame uitsluitingen

ABP herziet beleggingsbeleid: Miljardeninjectie in Nederland en duurzame uitsluitingen

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) kondigt een ingrijpende koerswijziging aan in zijn beleggingsstrategie. De komende zes jaar zal ABP minstens €10 miljard investeren in Nederland, waarvan €5 miljard bestemd is voor betaalbare huurwoningen. Tegelijkertijd zal 30% van de wereldwijde bedrijven die niet aan duurzaamheidscriteria voldoen, worden uitgesloten van de portefeuille. 

Volgens ABP-voorzitter Harmen van Wijnen is dit een ambitieuze stap, waarbij het pensioenfonds een maatschappelijke bijdrage wil leveren en de risico’s in de portefeuille wil beheersen. Eerder nam ABP al afscheid van fossiele brandstofbedrijven en zal nu de helft van zijn huidige aantal bedrijven behouden. 

Deze veranderingen zullen geleidelijk worden doorgevoerd, te beginnen met de ontwikkelde markten, en worden gevolgd door opkomende markten. Bedrijven die schade aan het klimaat of de biodiversiteit veroorzaken zonder uitzicht op verbetering, worden uitgesloten van de aandelenportefeuille. 

Naast deze aanpassingen zal ABP ongeveer 80% van zijn portefeuille via indexbeleggingen beheren en €30 miljard investeren in impactbeleggingen, waarvan ten minste €10 miljard in Nederland zal worden gestoken, voornamelijk in betaalbare huurwoningen, duurzame energie en innovatie. 

Deze verschuivingen zijn een reactie op zowel de wensen van politiek Den Haag om meer in Nederland te investeren als de groeiende druk van deelnemers en milieuorganisaties voor een duurzamer beleggingsbeleid. 

Lees meer: https://fd.nl/financiele-markten/1508945/abp-gaat-miljarden-meer-pensioengeld-in-nederland-beleggen

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie