ABN Amro heeft het aantal klanten dat hulp zoekt bij financiële problemen fors zien toenemen sinds de bank proactief contact opneemt met mensen die vastlopen met hun financiën. In mei meldde bijna vijf keer zoveel klanten zich bij de bank met vragen over hun geldzaken. Deze stijging is het resultaat van de actieve benadering en het feit dat klanten worden gewezen op de beschikbare ondersteuning.
Uit onderzoek van Ipsos I&O, in opdracht van ABN Amro Helpt, blijkt dat 31% van de huishoudens direct financiële problemen zou hebben als de kosten van levensonderhoud onverwacht stijgen. Ondanks dat 77% aangeeft wel eens hulp te kunnen gebruiken bij bank- en geldzaken, vraagt een overweldigende meerderheid (91%) hier niet naar. ABN Amro benadrukt dat vroegtijdige ondersteuning preventief werkt en de financiële gezondheid kan verbeteren.
Het onderzoek toont aan dat 1 op de 4 respondenten pas om hulp vraagt als het eigenlijk al te laat is. Belangrijke redenen waarom mensen geen hulp vragen zijn schaamte en het niet willen laten merken dat men iets niet begrijpt. Vooral jongvolwassenen (18-34 jaar) geven aan pas om hulp te vragen als het te laat is. De persoonlijke aard van bankzaken en de stress die financiële problemen veroorzaken, verhogen de drempel voor het zoeken van hulp, is de uitleg van gedragspsycholoog Sandra van Scheijndel.
Om de toename in hulpverzoeken op te kunnenvangen, heeft ABN Amro het aantal adviseurs van de afdeling ABN Amro Helpt verdubbeld en de verwachting is dat dit verder zal toenemen. In meer dan de helft van de gevallen (55%) heeft de financiële gezondheidscheck van de adviseurs direct een positieve impact op de financiën van klanten.