Depressie is slecht voor je rendement
Een depressie is niet goed. Niet voor je gezondheid, maar ook niet voor je rendement als belegger. De geestelijke gesteldheid van beleggers is nog een grotendeels onderbelicht terrein, maar daarin moet verandering komen, betoogt de Amerikaanse psycholoog Steve Abramowitz.
Abramowitz kan het weten. Hij is niet alleen psycholoog, maar ook particulier belegger en hij kampte jarenlang met een depressie. Daardoor had hij alleen maar oog voor tegenvallers op de beurs, verkoxcht hij aandelen bij het minste zuchtje tegenwind en was hij blind voor kansen die nieuwe bedrijven en sectoren boden.
Naar de invloed van depressie op beleggingsresultaten is nog maar weinig onderzoek gedaan. Het komt voort uit de betrekkelijk nieuwe discipline van gedragseconomie (behavioural economics). Die stelt dat, anders dan de meeste traditionele economen denken, mensen zich helemaal niet zo rationeel gedragen. Beleggers overschatten hun eigen kennis en kunde, hebben een veel te korte tijdshorizon, en kunnen maar moeilijk afscheid nemen van slecht presterende beleggingen, in de hoop dat het uiteindelijk allemaal toch nog goed komt.
Abramowitz pleit voor meer aandacht voor de geestelijke gesteldheid van beleggers, en heeft een geruststellende anekdote:
“Een goede vriend van me worstelt zelf met een chronische depressie en heeft geen verstand van de markt. 22 jaar lang heeft zijn zijn werkgever zijn pensioenbijdrage iedere maand in een heel simpel indexfonds belgd, zonder dat mijn vriend zich ermee bemoeide. Zijn rendement is veel en veel beter dan dat van mij.”