Geopolitieke crises: niet alleen verliezers, maar ook winnaars
Geopolitieke crises brengen niet alleen negatieve gevolgen met zich mee, maar kennen ook winnaars, betoogt Anna Rosenberg van Amundi in een opiniestuk. Te midden van de onzekerheden rondom de oorlog in Oekraïne, spanningen tussen de VS, China en Taiwan, en diverse andere mondiale kwesties, identificeert Rosenberg enkele positieve ontwikkelingen.
Europa als profiteur van Chinees-Amerikaanse spanningen
Rosenberg suggereert dat Europa kan profiteren van het handelsconflict tussen China en de VS. Het gunstige ondernemersklimaat in de EU zou Chinese investeringen kunnen aantrekken, vooral in strategische sectoren zoals de productie van batterijen en elektrische auto’s. Dit zou leiden tot meer productie, nieuwe banen en een versnelling van de energietransitie.
Grondstoffenrijke landen als winnaars
In het streven van de EU en de VS om minder afhankelijk te worden van Rusland en China voor grondstoffen, ontstaan kansen voor andere opkomende landen. Maleisië en Vietnam worden cruciale overslagpunten voor schepen, China investeert in Marokko en Mexico, en Japan en Zuid-Korea profiteren van productieverplaatsingen in de Aziatische regio. Indonesië benut de geopolitieke spanningen door de export van ruwe nikkel te verbieden, waarmee het een rol omhoog klimt in de productieketen, vooral voor accu’s voor elektrische auto’s.
Opkomst van nieuwe politieke machten
Sommige landen, zoals India, de Arabische landen, Brazilië en Turkije, winnen aan belang in de wereldpolitiek door crises. Deze toegenomen invloed gaat vaak gepaard met meer buitenlandse investeringen en een sterkere onderhandelingspositie.