De kans bestaat dat Chinese beleggingen zullen bevriezen
China, ooit beschouwd als een veelbelovend beleggingsparadijs, staat momenteel voor aanzienlijke uitdagingen die wereldwijde portefeuillemanagers steeds meer doen twijfelen aan de haalbaarheid ervan als beleggingsbestemming. Vooral de kwestie rond Taiwan hangt als een dreigende onzekerheid boven de markten.
“De vraag of China nog steeds een geschikte beleggingsbestemming is, is legitiem maar te complex voor een eenvoudig ja of nee,” zegt Arthur Kroeber, oprichter van Gavekal Dragonomics, een onafhankelijk onderzoeksbureau gespecialiseerd in de economie, politiek en sociale kwesties van China, in een gesprek met Investment Officer.
Een haperende Chinese economie, voortdurende geopolitieke spanningen en onvoorspelbare regelgeving hebben investeerders in Chinese activa voorzichtiger gemaakt. Dit jaar is de Shanghai-beurs met meer dan 2 procent gedaald, terwijl Shenzhen met meer dan 10 procent is gedaald. De beurs in Hong Kong, waar buitenlandse beleggers doorgaans indirecte blootstelling aan China verkrijgen, is met ruim 11 procent gedaald.
Kroeber benadrukt dat de economische groei wordt belemmerd door zowel een zwak herstel na het versoepelen van covid-beperkingen als structurele uitdagingen. Dit is het resultaat van een economische strategie die historisch gezien te sterk leunt op vastgoed, hoge lokale schulden en inefficiënte staatsbedrijven. “De Chinese overheid is momenteel meer gericht op het controleren van de bevolking dan op economische groei. Die verschuiving is echt significant,” aldus Kroeber.
Desondanks vormt de positie van Peking ten opzichte van de Taiwan-kwestie het meest urgente risico, zegt Kroeber, zoals bevestigd door president Xi Jinping tijdens de internationale top in San Francisco vorige week woensdag. Tijdens een vier uur durende ontmoeting benadrukte Xi toen tegenover Joe Biden dat Taiwan de meest urgente en gevaarlijke kwestie is in de betrekkingen tussen de VS en China. Xi gaf aan dat China de voorkeur geeft aan een vreedzame “hereniging” met Taiwan, het eiland dat door China wordt opgeëist. Xi noemde ook de voorwaarden waarin geweld zou kunnen worden ingezet.
Het spookbeeld van “bevroren activa” bij een mogelijk conflict tussen China en Taiwan is sinds de Russische invasie in Oekraïne een realistisch scenario geworden, zegt Kroeber. Als China besluit Taiwan aan te vallen, wat volgens Kroeber absoluut niet ondenkbaar is, zullen beleggers met aanzienlijke belangen ‘veel, zo niet al hun geld verliezen’. Beleggers hoeven volgens Kroeber niet te verwachten dat liquide middelen onaangeroerd blijven bij aanhoudende geopolitieke spanningen. “Het terughalen van geld naar Europa of Amerika is dan geen haalbare optie, zoals we hebben gezien met bevroren activa in Rusland,” aldus Kroeber.
Voor beleggers die toch in China willen investeren, raadt Kroeber aan zich te richten op sectoren die minder gevoelig zijn voor geopolitieke spanningen en de wispelturigheden van de Chinese overheid, zoals de farmaceutische industrie en groene energie. “In die sectoren is China de dominante speler in de hele productieketen.”
“Beleggen in high-tech vinden veel beleggers ook nog interessant omdat je daar in die sector relatief veilig bent voor interventies vanuit de Chinese overheid. Er bestaat uiteraard altijd een kans op sancties vanuit de VS. Zolang je sectoren als halfgeleiders en AI mijdt, zit je in high-tech waarschijnlijk veilig. Het is namelijk makkelijk voor de Amerikaanse overheid om de import van chips en AI-gerelateerde producten aan banden te leggen in het belang van nationale veiligheid.”
Lees meer: https://www.investmentofficer.nl/nieuws/significante-kans-dat-je-chinese-beleggingen-bevriezen