Beleggers dringen aan om wetsvoorstel middenhuur met aanpassingen door te zetten
Beleggers roepen de Tweede Kamer op om, ondanks de val van het kabinet, door te gaan met de behandeling van het wetsvoorstel voor regulering van middenhuur. Ze stellen hierbij wel de voorwaarde dat demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting het voorstel aanpast om te voorkomen dat de nieuwbouw stilvalt.
Het gaat om het wetsvoorstel ‘Betaalbare huur’, die per 1 januari 2024 in zou moeten gaan. Door de val van het kabinet is het onzeker geworden of dit doorgaat. De Tweede Kamer moet half september eerst beslissen of het voorstel op de agenda komt of dat het controversieel verklaard wordt. Minister De Jonge zegt zelf graag door te willen gaan met het voorstel.
Met name particuliere beleggers waarschuwen dat, als het wetsvoorstel wordt doorgevoerd zoals die nu is, er geen huurwoningen in het middensegment zullen overblijven. Anderzijds zijn brancheorganisatie Neprom en de vereniging van institutionele vastgoedbeleggers IVBN bang dat uitstel van de wetsbehandeling tot meer uitstroom van investeerders zal leiden.
Neprom en IVBN zijn het met de particuliere beleggers eens dat het wetsvoorstel in de huidige vorm de nieuwbouw van middenhuurwoningen ‘sterk’ zou afremmen. Op dit moment is er al een ‘verkoopgolf’ onder particuliere beleggers aan de gang. De belangenverenigingen stellen dat de interesse in nieuwbouwwoningen zal afnemen. Dit staat haaks op het doel van het demissionaire kabinet om in te zetten op nieuwbouwwoningen om de tekorten op de woningmarkt op te lossen.
Om te voorkomen dat de voorspellingen uitkomen, stellen Neprom en IVBN voor dat een verhuurder een opslag van 10 procent bovenop het maximum mag rekenen bij de huur van nieuwe woningen. Ook stellen ze een modernisering van het puntenstelsel voor. Dit moet het mogelijk maken om hogere huur te vragen als een woning verduurzaamd is of extra voorzieningen heeft. Deze huur moet ook jaarlijks met het inflatiepercentage plus 1 procent opslag verhoogd kunnen worden. Tot slot is voorgesteld om de overdrachtsbelasting voor huurwoningen terug te draaien van 10,4 procent naar 6 procent.
Lees hier meer: https://fd.nl/politiek/1487188/ontwikkelaars-en-beleggers-pas-wetsvoorstel-middenhuur-aan-maar-zet-wel-door