2022 was moeilijk jaar voor vermogensbeheerders
Vermogensbeheerders hebben in 2022 gemiddeld een verlies geleden van – 13,3%. In 2021 was dit nog een winst van + 12,7%. Dit blijkt uit de nieuwste Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index) van Vermogensbeheer.nl.
Wat vooral opvalt is het grote onderlinge verschil in rendement tussen de vermogensbeheerders. De positieve uitschieters zijn te vinden bij de vermogensbeheerders die een value beleggingsstrategie hanteren. Hier waren de verliezen aanzienlijk lager in de range van – 3% tot – 7%.
Vermogensbeheerders die duurzaam beleggen voor hun klanten of relatief veel in techfondsen, realiseerden binnen een neutraal profiel verliezen tussen de -20% tot -25%.
Weinig bescherming in 2022
Door de sterk stijgende rente daalden de obligatiekoersen hard. Obligaties konden daarmee niet de gewenste bescherming bieden, waardoor ook de meest defensieve beleggingsportefeuilles in 2022 harde klappen kregen. Voor obligatiebelegggers was 2022 het slechtste jaar in decennia. Gemiddeld kregen deze defensieve beleggers te maken met een verlies van – 11,4%. Het grootste verlies in defensieve beleggingsportefeuilles sinds 2006, het eerste jaar waarin Vermogensbeheer.nl de rendementen van vermogensbeheerders analyseert.
Vermogensbeheer Rendement index 2022
Vermogensbeheer.nl verzamelt de rendementen van vermogensbeheerders in Nederland. Elk kwartaal berekenen wij het gemiddelde netto rendement (na kosten) die de vermogensbeheerders hebben gerealiseerd. Dit gemiddelde vormt onze Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©) die als vergelijkingsmaatstaf (benchmark) kan dienen. Het gemiddelde rendement is gebaseerd op de cijfers van ruim 70 in Nederland actieve vermogensbeheerders en banken.