Home | Nieuws | 2022: grootste uitstroom uit fondsen sinds 2008

2022: grootste uitstroom uit fondsen sinds 2008

Beleggers onttrokken in 2022 per saldo 130 miljard euro aan vermogen uit Europese beleggingsfondsen (actief en passief gecombineerd), wat het slechtste jaar betekende voor de fondsindustrie sinds 2008. Dat blijkt uit cijfers van Morningstar.

Het leeuwendeel hiervan kwam voor rekening van obligatiefondsen, goed voor 84 miljard euro uitstroom, wat een negatieve organische groei betekende van ruim 2 procent. De krimp als gevolg van onttrekkingen kwam voor aandelenfondsen uit op 0,44 procent, oftewel 28 miljard euro.

Pijn het grootst bij actief

De afgelopen 12 maanden bleken vooral pijnlijk te zijn voor actief beheerde beleggingsfondsen. Beleggers bleven namelijk wel hun vermogen alloceren naar indexfondsen en ETFs. Passieve fondsen verwelkomden 55 miljard aan nieuw geld voor aandelentrackers, terwijl passieve obligatiestrategie├źn bijna 63 miljard zagen instromen. Ter vergelijking, actief beheerde aandelenfondsen zagen een netto uitstroom van 83 miljard euro en obligatiefondsen 147 miljard. De totale uitstroom voor actief beheerde fondsen van 238 miljard euro laat alleen het crisisjaar 2008 voor zich, toen beleggers 387 miljard euro onttrokken.

De totale instroom voor passieve fondsen van 107 miljard euro was wel de laagste jaarlijkse netto instroom sinds 2016. Door de tegengestelde bewegingen komt het marktaandeel van passief in Europa uit op 23,79 procent, tegenover 22,04 procent in 2021. Op wereldwijd niveau wordt inmiddels 38 procent van het vermogen beheerd via indexvolgende producten.

De reeks renteverhogingen van centrale banken maakten een einde aan de populariteit van groeiaandelen, wat ook zichtbaar is in de fondsstromen op Morningstar categorieniveau voor de rode lantaarndrager, Aandelen Wereldwijd Large-Cap Groei.

De categorie incasseerde een uitstroom van ruim 24 miljard euro. De grootste uitstroom binnen deze categorie kwam voor rekening van NN IP, dat 3,6 miljard euro zag wegstromen. Het merendeel van deze uitstroom kwam echter van het NN Duurzaam Aandelenfonds, waar een switch plaatsvond van het fonds naar een mandaatoplossing. Onder de verliezers binnen deze categorie vinden we enkele bekende groeibeleggers, waaronder Fundsmith, Morgan Stanley en Baillie Gifford, maar ook Robeco dat ruim twee miljard uitstroom moest noteren voor Robeco Global Consumer Trends.

Deel dit artikel met andere: