Home | Nieuws | Alternatieve beleggingen in ruw vaarwater door vertraging fondsenwerving

Alternatieve beleggingen in ruw vaarwater door vertraging fondsenwerving

Geldstromen in alternatieve beleggingen zijn gedurende 2023 verminderd. Een voorspelde hausse voor fondsen met op alternatieve beleggingen gefocuste portefeuilles blijft hierdoor uit. Alternatieve fondsen, die investeren in activa zoals private equity, hedge funds, onroerend goed en krediet, hebben sinds begin dit jaar 27 procent minder geld opgehaald vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

 In de eerste zeven maanden van 2023 werd $740 miljard opgehaald door alternatieve fondsen. In 2022 betrof dat bedrag $1,02 miljard, stelt dataprovider Preqin. De gegevens duiden op een vermindering in belangstelling van beleggers, terwijl een jaar terug nog werd voorspeld dat de sector tussen 2021 en 2026 in omvang zou verdubbelen. “Fondsenwerving is de afgelopen twaalf maanden een grotere uitdaging geweest dan ooit in de afgelopen vijftien jaar”, zegt Drew Schardt, hoofd investeringsstrategie bij particuliere marktinvesteerder Hamilton Lane. “Het is allemaal veranderd.”

Schardt noemt onder andere volatiliteit, geopolitiek en rentetarieven als oorzaken voor de daling in geldstromen. Ook is de activiteit van institutionele managers vertraagd. Dit heeft vooral te maken met de beperkingen die ze zichzelf opleggen wat betreft het kapitaal dat in elke beleggingscategorie kan worden belegd. De toezeggingen aan alternatieve beleggingen zoals private equity zorgden ervoor dat velen overbelicht raakten en er geen kapitaal meer toegewezen kon worden.

Daarnaast hebben alternatieve fondsen, als gevolg van lage waarderingen en een stagnerende IPO-markt, minder uitbetaald aan beleggers. Hierdoor zijn managers terughoudend geworden in het verkopen van activa. Dit beperkt het nieuwe kapitaal dat beleggers aan nieuwe fondsen zouden besteden.

Toch is er ook ruimte voor licht optimisme. Particuliere kredieten en commercieel onroerend goed hebben beter gepresteerd. Bovendien is er nog steeds netto groei gerapporteerd, al zij het minder dan vorig jaar. Hoewel het aantal opgehaalde fondsen is afgenomen met 53%, steeg de gemiddelde fondsomvang met bijna 50 procent. Alex Blostein, analist bij Goldman Sachs, stelt: “Het duurt langer voordat de bestaande fondswervingen worden gerealiseerd. Als je uitging van 2024, wordt het nu misschien 2025.”

Lees hier meer: https://www.ft.com/content/798cfce2-4bd0-472e-ae75-b7d34ded70e3?accessToken=zwAGBAtO-YZYkc95jPziS9BHLtOudbfTTe1w4w.MEUCIQCz1vqNMRs00K_kqDmHGswnHZBjZPgiYII_0lPZgivdIgIgEp3s_ip8xByw3a6GJS-xnbiZBpETtNuch5_KVBwWhfg&sharetype=gift&token=48452ea7-0bb8-44e6-b894-d982b4f9bbf3

Deel dit artikel met andere: