Home | Nieuws | Vertraging Eltif2-normen remt lancering van nieuwe fondsen

Vertraging Eltif2-normen remt lancering van nieuwe fondsen

De lancering van nieuwe fondsen wordt vertraagd door aanhoudende discussies over de normen voor liquiditeitseisen onder de nieuwe Europese regelgeving voor Long Term Investment Funds (Eltifs). Deze vertraging werpt een schaduw over de fondsenwerving, aangezien de markt een afwachtende houding aanneemt. Tim Boole, hoofd Product Private Equity bij Schroders Capital, waarschuwt dat dit ten koste zou gaan van de particuliere EU-belegger. Die heeft hierdoor minder keuze en toegang tot fondsen. 

De Eltif2-update, bedoeld om beleggen in private markten toegankelijker te maken voor particuliere en vermogende beleggers, is formeel in werking getreden op 10 januari. Echter, de goedkeuring van de regelgevende en technische standaarden (Level 2 RTS) voor Eltif 2 door de Europese Commissie laat nog op zich wachten, waardoor er aanzienlijke onzekerheid ontstaat. 

Verschillende grote vermogensbeheerders, waaronder BlackRock en Schroders Capital, anticiperen op een flexibeler Eltif-regime in 2024 en hebben nieuwe fondsen gelanceerd. De fondsenwerving wordt echter bemoeilijkt door voortslepende discussies en uiteenlopende visies van nationale toezichthouders binnen Europa. 

Boole benadrukt de noodzaak van eenvoudige en toegankelijke Eltif-instrumenten om beleggers te stimuleren en toegang te bieden tot private markten. Hij waarschuwt dat restrictieve Eltif-regels contraproductief kunnen werken en een tweesporenbeleid kunnen bevorderen, waarbij non-EU beleggers wel en EU-beleggers niet van de voordelen van private markten kunnen profiteren. 

 

Lees meer: https://www.investmentofficer.nl/nieuws/vertraging-eltif2-normen-remt-lancering-nieuwe-fondsen 

 

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie