Beleggen in 2025: vrede in Oekraïne en sectorverschuiving
Als macro policy strategist bij State Street Global Advisors analyseert Vladimir Gorshkov de impact van geopolitieke ontwikkelingen op financiële markten. Volgens hem kunnen de brandhaarden in Oekraïne en het Midden-Oosten in 2025 tijdelijk doven. Hij legt uit wat dit betekent voor de wereldeconomie.
De geopolitieke onrust in 2024 was vooral te wijten aan brandhaarden die al eerder zijn ontbrand, zoals de oorlog in Oekraïne en de gevechten in het Midden-Oosten. Hoe zal 2025 eruit zien?
Gorskhov: “Het zou zomaar kunnen dat het geopolitieke risico in het nieuwe jaar juist afneemt. Ergens in de loop van 2025 kan er een bijvoorbeeld een staakt-het-vuren in Oekraïne komen. Het is moeilijk te voorspellen hoe het buitenlandbeleid van Trump er straks precies uitziet. Maar hij heeft al laten doorschemeren dat hij een einde wil maken aan de gevechten in Oekraïne. In dit verband is het echter belangrijk om onderscheid te maken tussen een staakt-het-vuren en een duurzame vrede. Dat laatste is lastig te realiseren Oekraïne geen harde veiligheidsgaranties krijgt over de resterende gebieden. Het valt nog te bezien of Trump bereid is om die namens de Verenigde Staten te geven. Een kortetermijnoplossing voor Oekraïne zou dus zomaar op de lange termijn tot nog grotere problemen kunnen leiden. Tot op zekere hoogte geldt hetzelfde voor het Midden-Oosten, waar de aandacht vooral uitgaat naar Iran. Dat land en zijn proxies hebben het afgelopen jaar een grote strategische nederlaag geleden. In zijn huidige vorm begint de greep van het regime op de macht er onhoudbaar uit te zien. Iran staat voor een machtswisseling tegen de achtergrond van economische problemen, sociale onvrede en een belangrijke strategische nederlaag in het buitenland. Net voor de jaarwisseling kwam er een einde aan de oorlog in Syrië. In zekere zin was de voortvluchtige Bashar al-Assad de lijm die de regio bij elkaar hield. Het valt nog te bezien welke partijen de nu ontstane leegte zullen opvullen. De val van al-Assad is een gevoelige tik voor Iran, net als de grote verliezen van Hezbollah in Libanon. Omdat Iran ook kampt met grote economische problemen, krijgt het steeds minder ruimte om zijn invloed via proxies te projecteren.”
Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de wereldeconomie?
Gorshkov: “Europa zit in een lastig parket. Het vooruitzicht van een minder vriendelijke Verenigde Staten weegt op het toch al uitdagende economische en politieke klimaat. Een einde aan de gevechten in Oekraïne is een mogelijke bron van goed nieuws. Dan kan het land dan opnieuw worden opgebouwd. Het blijft echter belangrijk om onderscheid te maken tussen een staakt-het-vuren en een duurzame vrede. De kans op dat laatste is veel kleiner. De afnemende macht van Iran kan leiden tot een verlichting van de druk op de wereldwijde toeleveringsketens en een lager staartrisico op de olietoevoer.”
Dat laatste zou positief zijn voor de wereldeconomie. Of zijn er onder de oppervlakte problemen waar beleggers zich zorgen over moeten maken?
Gorshkov: ‘Er zijn nog veel onzekerheden om rekening mee te houden. Dat begint al met het beleid van Trump. Welke van zijn uitspraken waren verkiezingsretoriek, welke waren onderdeel van zijn onderhandelingstactiek en welke beloften gaat hij daadwerkelijk inlossen? Als de rook over het Trump-beleid is opgetrokken, verwachten we dat fiscale duurzaamheid bovenaan de agenda staat van beleggers. Sinds de pandemie is de overheidsschuld in veel landen behoorlijk opgelopen. Het budgettaire pad waarop veel ontwikkelde economieën zich bevinden, vooral de Verenigde Staten, is onhoudbaar. In 2025 kan er meer aandacht komen voor de manier waarop landen als de Verenigde Staten en Frankrijk hun financiën gaan beheren. Maatregelen – zoals de invoering van nieuwe belastingen – kunnen leiden tot grote verschuivingen tussen sectoren en binnen de economie. Sommige industrieën kunnen buiten de boot vallen en sommige delen van de bevolking kunnen een grotere fiscale klap voelen. Slimme beleggers sorteren nu voor op alle macroveranderingen die in het nieuwe jaar op komst zijn.”
Door Michiel Pekelharing