Institutionele beleggers in Nederland moeten meer inzetten op diversiteit en inclusie binnen hun organisaties, zegt branchevereniging CFA Nederland. Afgelopen week introduceerde de vereniging de DEI-code (diversity, equity and inclusion), die gelijkheid en inclusie moet stimuleren. Pensioenuitvoerder PGGM was de eerste die de code ondertekende, waarmee een belangrijke stap is gezet richting meer diversiteit in de sector.
“Nu er een schaap over de dam is, hopen we dat er meer zullen volgen,” zegt Inge van den Doel, voorzitter van CFA Nederland. Ze benadrukt dat er nog veel werk nodig is om de huidige staat van diversiteit en inclusiviteit bij financiële instellingen te verbeteren. “Het is lastig om vrouwen aan tafel te krijgen,” merkt ze op. De branchevereniging hoopt dat tegen het einde van het jaar zo’n tien instellingen de code hebben ondertekend.
De financiële sector, en specifiek vermogensbeheer en professionele beleggers, is traditioneel weinig divers. Echter, sinds enkele jaren groeit het besef dat diverse teams tot betere prestaties kunnen leiden. Om financiële instellingen te helpen met diversiteit, introduceerde het CFA Institute de DEI-code in 2022. Wie de code ondertekent, belooft zich in te zetten voor gelijke kansen binnen hun organisatie en de sector als geheel. Hoewel er aan de code geen bindende verplichtingen gebonden zijn, moeten instellingen wel de principes naleven.
Internationaal hebben al meer dan tweehonderd financiële instellingen de DEI-code ondertekend. Hieronder vallen PGIM, Carlyle en State Street Global Advisors, die samen 30% van het wereldwijde beheerde vermogen vertegenwoordigen. PGGM is de eerste Europese ondertekenaar. Volgens Cécile Rozé, manager corporate duurzaamheid bij PGGM, is de ondertekening een logische stap. “We bewegen als bedrijf door een strategische transformatie, bijvoorbeeld als het gaat om vermogensbeheer. Het gaat niet meer alleen over risico en rendement, maar ook duurzame impact. We bevinden ons op onbekend terrein en zullen al het talent nodig hebben en moeten weten te behouden.”
Lees meer: https://fd.nl/financiele-markten/1521991/institutionele-beleggers-moeten-diverser-en-inclusiever-worden