Execution only wint aan voorkeur bij beleggers
Het aantal Nederlandse beleggers dat kiest voor ‘execution only’, dus zonder advies, is in de afgelopen drie jaar meer dan verdubbeld tot 44 procent. Persoonlijk vermogensbeheer en beleggen met adviseurs verliezen daarentegen aan populariteit.
Uit een internationaal onderzoek onder meer dan 20.000 particuliere beleggers, waaronder duizend Nederlanders, blijkt dat in 2020 slechts 19 procent van de totale portefeuille van Nederlandse beleggers uit ‘execution only’ bestond. Dit percentage is in 2023 gestegen naar 44 procent, vooral onder beleggers tussen 38 en 50 jaar, waar 56 procent zelf hun portefeuille beheert. Zelfs beginnende beleggers tonen de voorkeur om zelfstandig aan de slag te gaan.
De groei van ‘execution only’ gaat echter ten koste van persoonlijk vermogensbeheer. In 2020 werd nog 45 procent van de Nederlandse beleggingen via een eigen vermogensbeheerder uitgevoerd. In 2022 is dit bijna gehalveerd naar 24 procent en in 2023 verder gedaald naar 21 procent.Deze verschuiving kan mogelijk worden toegeschreven aan ontevredenheid, met name over een gebrek aan persoonlijke aandacht bij vermogensbeheerders. Respondenten merken op dat de dienstverlening van vermogensbeheerders steeds meer wordt gedigitaliseerd, wat met name bij oudere beleggers weerstand oproept.
Binnen het ‘execution only’-segment concurreren vooral internationale brokers, terwijl beleggingsadvies vooral wordt geleverd door private banken en gespecialiseerde wealth managers, die doorgaans een aanzienlijk vermogen vereisen. Uit het onderzoek blijkt dat respondenten aangeven dat de bedragen die zij willen beleggen te klein zijn voor persoonlijk vermogensbeheer. Vooral beleggers tussen 51 en 70 jaar geven aan dat zij meer persoonlijke aandacht wensen, maar dat hun vermogen te beperkt is voor professioneel beleggingsadvies.
Sommige partijen, zoals MeDirect, proberen deze groep met kleinere vermogens te bereiken door als digitale vermogensbeheerder persoonlijke dienstverlening aan te bieden. Het bedienen van deze doelgroep blijkt echter een uitdaging te zijn, gezien de zorgplicht die vermogensbeheerders naar zich toe trekken, waardoor veel partijen kiezen voor ‘execution only’-dienstverlening.
Lees meer: https://www.investmentofficer.nl/nieuws/beleggers-doen-het-liever-zelf?check_logged_in=1