Beleidsvoering maakt beleggen in woningmarkt ‘totaal onvoorspelbaar’
Het beleid dat door Woonminister Hugo de Jonge wordt uitgerold duwt woningbeleggers steeds meer richting verkoop van hun huizen. De druk om huizen te verduurzamen is volgens beleggers nauwelijks te combineren met de huurplafonds die in de sociale huur gelden en gepland staan voor de particuliere markt.
Onlangs kondigde Heimstaden nog aan 12.000 huurwoningen te gaan verkopen. De plannen van De Jonge voor de regulering van middenhuur tot €1100 speelden een grote rol bij het besluit, zegt Michiel Vrijman, directeur Nederland bij Heimstaden. “Om de verduurzaming van onze portefeuille terug te verdienen, zou een deel van de sociale woningen in de vrije sector terecht moeten komen, maar dat worden nu gereguleerde woningen. Dan is het niet meer haalbaar.”
Vrijman denkt dat meer grote beleggers hun huurwoningen één voor één gaan verkopen aan particulieren. “Er is natuurlijk geen belegger meer die het aandurft om huurwoningen te kopen die verduurzaamd moeten worden. Dat heeft De Jonge de nek omgedraaid. Aan de ene kant maak je verduurzaming onmogelijk omdat de verhuurder die kosten niet meer in de huur kan terugvragen, aan de andere kant straf je de verhuurder als hij niet gaat verduurzamen.”
In het verleden werden de huurwoningen vaak verkocht aan andere beleggers of corporaties, maar tegenwoordig is het door verhogingen in de overdrachtsbelasting rendabeler om de verkoop bij particulieren te doen. Bij verkoop aan andere beleggers of corporaties is de overdrachtsbelasting 10.4 procent, voor een particuliere koper geldt slechts 0 tot 2 procent belasting. Particulieren kunnen daardoor meer bieden. “Door die 10,4% overdrachtsbelasting is het verkopen tussen beleggers onderling wel ingewikkeld geworden. Ook voor kleine investeerders die een huurwoning kopen om op te knappen en door te verkopen. Dan ben je het dubbele kwijt.”
Lees hier meer: https://www.telegraaf.nl/financieel/1365363976/nederland-uit-gratie-bij-woningbeleggers-beleid-totaal-onvoorspelbaar