Overheidstekort VS nu een echt probleem voor asset managers
Het overheidstekort in de Verenigde Staten wordt door politici tot een groot probleem gemaakt en dat zorgt ervoor dat fondsmanagers nu de looptijd van hun Amerikaanse staatsobligaties fors terugdraaien. Het overheidstekort zal voor 2023 ongeveer 6 procent van het bruto binnenlands product bedragen.
Het tekort wordt normaliter bijna vanzelfsprekend bij de staatschuld toegevoegd. Op dit moment staat die schuld op een totaal van $33 biljoen. Voorheen werd nauwelijks moeilijk gedaan over de hoogte van de staatsschuld, maar nu zien beleggers er een flink hoger risico in. Dat blijkt uit de compensatie die ze vragen voor langlopende staatsobligaties.
De rente op 30-jarige staatsobligaties uit de VS is gestegen naar 5 procent en die van tienjarige naar 4,8 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 2007. Gene Tannuzzo, global head of fixed income bij Columbia Threadneedle, legt uit: “De zorgen over het niveau van de Amerikaanse schuld, de grote uitgifte van schatkistpapier tegen recordrentes, en het onvermogen van de overheid om het probleem blijvend te verhelpen hebben ertoe geleid dat beleggers de duratie verlagen en de lange rente omhoogduwen.”
Stijgende rente heeft Amerikaanse staatsobligaties aantrekkelijker laten lijken qua opbrengsten, maar verdere stijgingen kunnen deze voordelen tenietdoen. Een stijging van een half procent kan ervoor zorgen dat een volledig jaar aan inkomsten verdampt. Volgens strategen van BlackRock kunnen dergelijke situaties op dit moment snel plaatsvinden door de politieke onrust in de VS.
Lees hier meer: https://www.investmentofficer.nl/nieuws/overheidstekort-vs-wordt-een-echt-probleem-voor-asset-managers